Vybraná opatření hospodářské politiky prezidentů Forda a Cartera v kontextu ropných šoků - Košut, Jaroslav; Johnson, Zdenka, 1983-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Období 70. let minulého století je známo především událostmi kolem ropných šoků, které poznamenaly hospodářský vývoj v USA a ve světě na dlouhou dobu dopředu. V teoretické části se práce věnuje situaci před a během ropných šoků - poukazuje na okolnosti jejich vzniku, politický vývoj v jejich průběhu a dopady na trh s ropou. V praktické části již přistupuje k analýze hospodářské politiky prezidentů Spojených států amerických Geralda Forda a Jamese Cartera a poukazuje na úspěchy či neúspěchy různých jimi navržených opatření. Popisuje vývoj hospodářského růstu, inflace a nezaměstnanosti ve sledovaném období a řeší, co je příčinou jejich vývoje v jednotlivých letech. V závěru srovnává vývoj těchto makroekonomických ukazatelů a přináší názor, že hospodářská politika prezidenta Cartera se s následky ropného šoku vyrovnala s větším úspěchem, než hospodářská politika prezidenta Forda.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses