Menová politika USA v rokoch 1933--1940 - Belan, Tomáš (2016)
Táto bakalárska práca pojednáva o menovej politike Federálneho rezervného systému a amerického ministerstva financií v rokoch 1933 - 1940. Skúma vplyv menovej politiky na hospodárstvo USA a pokúša sa zodpovedať otázku, či je možné viniť menovú politiku za pomalé zotavovanie hospodárstva z Veľkej hospodárskej krízy. Hlavná časť práce je rozdelená na tri obdobia - obdobie New Dealu, v ktorom je kladený dôraz na legislatívne zmeny dopadajúce na politiku Fedu, ďalej obdobie recesie v rokoch 1937 a 1938 a nakoniec obdobie pred vstupom do vojny po roku 1938. Výsledky práce naznačujú, že menová politika nepatrila medzi proticyklické faktory spomaľujúce zotavenie hospodárstva po kríze a najmä vďaka politike ministerstva financií mala skôr procyklický charakter.