Nejvyšší kontrolní úřad České republiky - Dvořáková, Barbora; Matula, Miloš; Nováková, Jiřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce se zaměřuje na nejvyšší kontrolní instituci, která v České republice provádí externí audit veřejné správy - Nejvyšší kontrolní úřad. V první části jsou vymezeny základní pojmy z oblasti kontroly veřejné správy. Druhá část obsahuje exkurs do historie vývoje kontroly ve veřejné správě. Kapitola je dále rozdělena do pěti dalších bloků, ve kterých je postupně odhaleno postavení NKÚ v systému veřejné moci, působnost a pravomoc Úřadu, jeho organizace a dále pak kontrolní činnost a financování samotného Úřadu. Další úsek textu představuje modely nejvyšších kontrolních institucí, které jsou využívané ve Francii, Německu, Rakousku, Velké Británii, Švédsku a na Slovensku. V závěru kapitoly dochází ke srovnání představených auditních institucí a NKÚ ČR. Z této komparace pak vychází čtvrtá kapitola, kde jsou vyhodnoceny závěry provedené analýzy, a jsou zde i uvedeny návrhy na možné úpravy české legislativy.
Vedoucí práce: Miloš Matula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses