Vybrané směrnice Evropské unie z období 2009 – 2010, jejich transpozice a ekonomický dopad v České republice - Kysil, Maxim (2016)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení vlivu vybraných směrnic v jednotlivých sektorech v České republice. Teoretická část vymezuje definiční charakteristiky práva Evropské unie, především směrnice a jejich transpozici do českého právního řádu, dále popisuje rozhodování a hlasování v EU a lobbistické organizace. Analytická část se věnuje čtyřem vybraným směrnicím: o biopalivech, o obnovitelných zdrojích, o elektronických komunikacích a o energetické náročnosti budov. U každé směrnice byla provedena analýza její transpozice a vlivu v daném sektoru s výsledkem, který u všech potvrdil převládající negativní vliv pro Českou republiku.