Analýza nezaměstnanosti Libereckého kraje mezi lety 2010-2014 - Beránek, Hynek; Kolman, Ondřej; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářské práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v Libereckém kraji mezi lety 2010 až 2014 a v návaznosti na nezaměstnanost efektivitou státní politiky zaměstnanosti. Cílem práce je podat co nejkomplexnější analýzu vývoje nezaměstnanosti a zároveň vyhodnotit nejúspěšnější nástroje aktivní politiky zaměstnanosti. Teoretická část je zaměřena na definování základních pojmů trhu práce, nezaměstnanosti a státní politiky zaměstnanosti. Kvůli silné provázanosti kraje se zpracovatelským a sklářským průmyslem, které byly nejvíce zasaženy během hospodářské krize, se krajská míra nezaměstnanosti stále plně nevzpamatovala a udržuje se na vyšší úrovni, než je průměr ČR. Tato skutečnost je ještě zvýrazněna nárůstem podílu dlouhodobě nezaměstnaných osob. Mezi nejefektivnější nástroje APZ podle finanční náročnosti patří rekvalifikace a tvorba společensky účelných pracovních míst. Z dotazníkového šetření plyne spokojenost zaměstnavatelů se spoluprací s ÚP, z čehož vyplývá, že ÚP efektivně zvyšuje míru zaměstnanosti. Jako závěrečné doporučení této práce vyvstalo, že je důležité se více zaměřit na rizikové skupiny, hlavně na dlouhodobě nezaměstnané.
Vedoucí práce: Ondřej Kolman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses