Komparace vývoje vybraných složek ekonomické svobody u Slovenska a Rumunska mezi roky 2000 - 2013 - Kožený, Aleš (2016)
Cílem bakalářské práce je evaluace vývoje ekonomické svobody na Slovensku a v Rumunsku v období jejich vstupu do Evropské unie. Teoretická část se zabývá teorií ekonomické svobody a metodikou jejího měření. Dále seznamuje s procesem rozšiřování Evropské unie a problematikou jednání o přistoupení. V praktické části zkoumá vývoj ekonomické svobody na Slovensku a v Rumunsku pomocí regresní analýzy. Práce analyzuje konkrétní politická a ekonomická opatření těchto států a jejich dopad na výsledný rating ekonomické svobody. Ten poté porovnává s vývojem HDP. Na příkladu Slovenska a Rumunska práce potvrzuje hypotézu, že tempo růstu ekonomické svobody a procesu liberalizace jednotlivých přistupujících zemí klesá po jejich začlenění do Evropské unie.