Komparace vývoje vybraných složek ekonomické svobody u Slovenska a Rumunska mezi roky 2000 - 2013 - Kožený, Aleš; Ševčíková, Michaela; Procházka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem bakalářské práce je evaluace vývoje ekonomické svobody na Slovensku a v Rumunsku v období jejich vstupu do Evropské unie. Teoretická část se zabývá teorií ekonomické svobody a metodikou jejího měření. Dále seznamuje s procesem rozšiřování Evropské unie a problematikou jednání o přistoupení. V praktické části zkoumá vývoj ekonomické svobody na Slovensku a v Rumunsku pomocí regresní analýzy. Práce analyzuje konkrétní politická a ekonomická opatření těchto států a jejich dopad na výsledný rating ekonomické svobody. Ten poté porovnává s vývojem HDP. Na příkladu Slovenska a Rumunska práce potvrzuje hypotézu, že tempo růstu ekonomické svobody a procesu liberalizace jednotlivých přistupujících zemí klesá po jejich začlenění do Evropské unie.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses