Vliv stárnutí populace na ekonomiku ČR a srovnání s vybranými státy Evropy mezi lety 2005 a 2015 - Šimůnková, Michaela (2016)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit současný stav České republiky ve srovnání s evropskými státy. Zaměřuje se na zhodnocení demografického vývoje populace České republiky a jeho negativní dopad na saldo důchodového účtu. Dále analyzuje konkrétní faktory, které mohou ovlivnit míru zaměstnanosti osob v důchodovém věku v porovnání s evropskými zeměmi, s detailnějším zaměřením na Norsko a Velkou Británii. Vyhodnocuje, že ve většině vybraných faktorů, patří Česká republika k evropskému podprůměru. S využitím kvantitativní analýzy ve formě dotazníkového šetření zjišťuje u zaměstnaných osob nad 50 let jejich spokojenost v zaměstnání, možnosti flexibilních forem práce, povědomí o důchodovém systému a jejich osobní přístup k práci v důchodovém věku.