Vztah nezávislosti centrálních bank a vybraných makroekonomických veličin u některých států EU v letech 2000 - 2014 - Marešová, Andrea; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem bakalářské práce je ověření hypotézy, že mezi nezávislostí centrálních bank a mírou inflace existuje určitý vztah, zatímco míra nezaměstnanosti a růst HDP nevykazuje vzhledem k míře nezávislosti centrální banky žádný trend. Výchozím prvkem je provedení analýzy nezávislosti centrálních bank České republiky, Velké Británie, Švédska, Chorvatska, Rumunska, Maďarska, Polska a Bulharska s pomocí čtyř indexů (index Loungani-Sheets, Grilli-Masciandaro-Tabellini index, Zozulák index, Piplica index). A následné zjištění míry inflace, míry nezaměstnanosti a míry růstu HDP v těchto zemích za období 2004-2014.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses