Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek dle IFRS v porovnání s českými účetními předpisy - Koskubová, Monika; Ašenbrenerová, Petra; Peprníčková, Mariana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o dlouhodobém hmotném a nehmotném majetku dle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví a porovnává tuto úpravu s českými účetními předpisy. Práce se zabývá analýzou problematiky dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku se zaměřením na účel sestavení mezinárodních standardů a českých účetních předpisů. Mezinárodní standardy jsou primárně sestavovány pro věřitele a potenciální investory, cílem jejich tvůrců je vytvoření jednotných a univerzálních účetních pravidel relevantních pro uživatele. České účetní předpisy slouží nejen pro věřitele a investory, ale jedním z nejdůležitějších uživatelů je také stát, který vytváří a upravuje účetní legislativu, a tedy zájem státu a lobbystických skupin má velký vliv na konečnou úpravu českých účetních předpisů. V mé práci zkoumám, jaký vliv mají tyto zásadní okolnosti na podobu těchto účetních předpisů se zaměřením na dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek. Výsledky, které jsem předložila, ukazují, že Mezinárodní standardy účetního výkaznictví na rozdíl od českých účetních předpisů pravdivěji a věrněji zobrazují reálnou situaci účetní jednotky. Důvodem je rozsáhlejší a detailnější úprava, větší množství povolených metod a účetních postupů, které s větší přesností odrážejí skutečný stav zachycený v účetnictví.
Vedoucí práce: Petra Ašenbrenerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses