Analýza vlivu energetické náročnosti budov na výši nájemného kancelářských prostor v Praze - Dostálová, Jana (2016)
Bakalářská práce zkoumá vliv energetické náročnosti budovy na výši nájemného za m 2 kancelářských prostor v Praze. Empirická analýza aplikuje metodu hedonické ceny a pracuje s datovým souborem průřezového charakteru o 296 pozorováních z podzimu roku 2015. Výsledky regresní analýzy dokazují, že zvyšující se energetická náročnost budovy má negativní vliv na výši nájemného. Energeticky nehospodárné budovy, které patří do třídy energetické náročnosti D a horší, dosahují o 24,8 % nižšího nájemného za m 2 než obdobné budovy, které jsou označené třídou energetické náročnosti A, B nebo C. Společně s některými strukturálními vlastnostmi budovy a charakteristikami lokality, kde se sledovaný kancelářský prostor nachází, je energetická náročnost jednou z hlavních determinant výše nájemného pražských kanceláří.