Komparativní analýza současných přístupů k pěstování rychle rostoucích dřevin v České republice a v zemích Evropské unie - Pastýříková, Jana (2016)
Produkce rychle rostoucích dřevin představuje významný obnovitelný přírodní zdroj. Vzhledem k rostoucímu zájmu společnosti o environmentální udržitelnost se proto exis-tence výmladkových plantáží stává všeobecně důležitou. Zakládání plantáží je investicí s dlouhodobou návratností a z toho důvodu je třeba zvážit, zdali tato skutečnost není pro zemědělce příliš velkou zátěží, která by je v dlouhodobém měřítku mohla odrazovat od tohoto významného způsobu nepotravinářského využití půdy. Posouzení této hypo-tézy dochází na základě komparativní analýzy ziskovosti modelových plantáží České republiky, Německa a Švédska. Jejím výsledkem je vzhledem k zápornému zisku České republiky vyhodnocení dotací jako žádoucích. V případě Německa a Švédska vychází zisk v kladných hodnotách i bez započtení dotace. Abychom ale mohli zvážit potřebnost dotací u těchto zemí, bylo by nutné komparaci rozšířit o faktor nákladů obětovaných příležitostí.