Komparativní analýza současných přístupů k pěstování rychle rostoucích dřevin v České republice a v zemích Evropské unie - Pastýříková, Jana; Macháč, Jan; Sunega, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Produkce rychle rostoucích dřevin představuje významný obnovitelný přírodní zdroj. Vzhledem k rostoucímu zájmu společnosti o environmentální udržitelnost se proto exis-tence výmladkových plantáží stává všeobecně důležitou. Zakládání plantáží je investicí s dlouhodobou návratností a z toho důvodu je třeba zvážit, zdali tato skutečnost není pro zemědělce příliš velkou zátěží, která by je v dlouhodobém měřítku mohla odrazovat od tohoto významného způsobu nepotravinářského využití půdy. Posouzení této hypo-tézy dochází na základě komparativní analýzy ziskovosti modelových plantáží České republiky, Německa a Švédska. Jejím výsledkem je vzhledem k zápornému zisku České republiky vyhodnocení dotací jako žádoucích. V případě Německa a Švédska vychází zisk v kladných hodnotách i bez započtení dotace. Abychom ale mohli zvážit potřebnost dotací u těchto zemí, bylo by nutné komparaci rozšířit o faktor nákladů obětovaných příležitostí.
Vedoucí práce: Jan Macháč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses