Analýza vybraných determinantů daňového výnosu v zemích OECD pro období 1999-2013 - Tran, Tung Thanh; Komrska, Martin; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce zkoumá vliv vybraných faktorů (ekonomických, institucionálních, sociodemografických) na daňový výnos ve 27 zemích OECD. Na základě ročních panelových dat za období od roku 1999 do roku 2013 byly odhadnuty 4 ekonometrické modely. V modelu jsou použity následující determinanty: HDP per capita, velikost šedé ekonomiky, otevřenost ekonomiky, podíl zemědělství na HDP, občanské svobody, míra korupce a hustota obyvatel. Z výsledků ekonometrických odhadů vzešlo, že pozitivně působí na daňový výnos HDP per capita reprezentující výkonnost ekonomiky a na rozdíl od dosavadní literatury také velikost šedé ekonomiky. Naopak negativní korelace se poukázala být u proměnných podílu zemědělství na HDP, míry korupce a oproti předpokladu i u občanské svobody.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses