Determinanty ziskovosti v bankovním sektoru - Mrázek, Martin; Rod, Aleš; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce analyzuje vývoj ziskovosti a tržní podmínky bankovního sektoru států Visegrádské čtyřky za období 2004-2014. Empirické testy ukazují, že výstup těchto trhů odpovídá předpokladům SCP hypotézy, naopak hypotéza efektivních trhů se jeví jako nepravděpodobná. Tyto závěry potvrzuje provedená DEA analýza. Současně výsledky Panzar- Rosse modelu vypovídají o podmínkách monopolistické konkurence. Výsledky regresního modelu odkrývají několik faktorů silně ovlivňujících ziskovost, mezi ně řadíme tempo růstu HDP, podíl bankovních depozit na HDP, výši úrokových měr a strukturu bilance dané banky.
Vedoucí práce: Aleš Rod
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses