Drogy jako ekonomická a jiná zátěž studentů humanitních a technických oborů na vysokých školách v České republice v roce 2015 - Pánek, Martin (2016)
Tématem bakalářské práce jsou drogy jako ekonomická a jiná zátěž studentů na vysokých školách v oborech technických a humanitních v České republice v roce 2015. První část práce se zabývá historií drog, definicí a rozdělením omamných látek, protidrogovou politikou, kde se ukazuje, kolik peněz na ni stát vynaloží. Dále se zabývá současnou situací v České republice, stínovou ekonomikou a sociálně patologickými jevy, které jsou způsobeny drogami. V praktické části je analyzován vlastní empirický výzkum. Z výsledků výzkumu vyšlo, že studenti technických oborů užívají drogy více a vynaloží na ně více finančních prostředků než studenti humanitních oborů. Vysvětlením je větší náklonnost mužů k drogám, kterých je na technických oborech více než žen.