Kombinace reálných opcí, simulace a rozhodovacích stromů pro investiční rozhodování - Pavlovská, Tereza; Dlouhý, Martin, 1970-; Fíglová, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Práce se zabývá hodnocením reálných opcí, jejichž hodnota představuje určitou flexibilitu firmy ohledně rozhodování o aktivech společnosti v budoucnosti. Kromě klasických modelů, které byly vyvinuty pro ocenění opcí, jako je binomický a Blackův-Scholesův model, které mají své výhody i nevýhody, je zde uvedena možnost kombinace rozhodovacích stromů a simulace Monte Carlo, která probíhá přímo uvnitř daného stromu. Tato kombinace umožňuje potřít nevýhody, které mají tyto metody, pokud jsou použity pro hodnocení opcí separátně. V práci je uveden aplikační příklad inspirovaný skutečností, kde jsou popsány různé možnosti využití zmíněné kombinace a je zde předvedena jednoznačná výhoda této metody, a to větší množství informace, které poskytuje oproti klasickým modelům. Rozhodovateli umožňuje přístup k mnohem komplexnějšímu pohledu na investici. Výsledkem jsou také různé hodnoty opcí v závislosti na použité technice.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses