Důsledky odsunu Němců po druhé světové válce a následné osidlování pohraničí na příkladu okresu Jablonec nad Nisou - Jermanová, Alena; Jakubec, Ivan, 1960-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Druhá světová válka je bezesporu jedním z nejvýznamnějších milníků celé historie lidstva. V Československu tento milník vyústil v překotné a dodnes zčásti rozporuplné události vývoje v pohraničních oblastech, tzv. Sudetech. Tato práce se zabývá bezprostředními důsledky nuceného vysídlení sudetských Němců po roce 1945 a opětovném osídlení pohraničních oblastí Československa českým obyvatelstvem. Konkrétněji pak mapuje osídlení regionu Jablonecka, kdy se během krátkého období obměnila téměř celá struktura obyvatelstva. Práce nastiňuje, jak vysídlení německého obyvatelstva probíhalo a přidává konkrétní popis jeho dopadů. Vše je doplněno vzpomínkami pamětníků. Jablonecký okres s převahou sklářského a bižuterního průmyslu, měl svá specifika, která v řadě případů odlišovala poválečný rozvoj města od ostatních znovu osídlených měst v pohraničí. Proto se část práce zaměřuje na jablonecký průmysl a popisuje vývoj jednotlivých konkrétních podniků.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses