Plošné zavedení silniční daně - Čejková, Eliška (2016)
Státní rozpočet jako nejdůležitější rozpočet napomáhá financovat veřejné statky a služby v České Republice (ČR). Jeho nedílnou součástí na příjmové straně jsou daňové výnosy. Tato práce se zabývá problematikou jednoho konkrétního druhu daní systémem silniční daně. Vzhledem k tomu, že silniční daň patří ke způsobům financování správy a rozvoje silnic a dálnic v ČR, zaměřuje se tato práce na teoretický odhad potenciálních příjmů. Tyto příjmy souvisí s případným zavedením zdanění všech motorových vozidel. Práce obsahuje nejen teoretický rozbor daňového systému v této oblasti, ale přináší i praktický výpočet silniční daně na základě statistických dat z Ministerstva dopravy ČR. Součástí práce je rovněž vytvořený dotazník s otázkami cílenými na problematiku zdanění všech vozidel. Vyhodnocení odpovědí z dotazníku uvedené v této práci reflektuje veřejné mínění dotazovaného vzorku fyzických osob. Názory objevující se v odpovědích spolu s průzkumem řešení této problematiky v okolních státech Evropské unie byly použity při vytvoření nového systému fungování silniční daně prezentované v této práci.