Podpora při dočasné pracovní neschopnosti z důvodu těhotenství a mateřství ve vybraných státech EU - Caro, Blanka (2015)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení přístupu k podpoře rodinám ve vybraných zemích Evropské unie, kterými jsou Velká Británie, Německo, Švédsko a Česká republika. V první části zasazuji rodinnou politiku do historických souvislostí a vymezuji nástroje, pomocí kterých může stát provádět rodinnou politiku. Následně provádím analýzu dílčích prvků sociálních systémů, daňových nástrojů a poskytování předškolní péče. Porovnávám, kdo může podporu čerpat, po jak dlouhou dobu a v jaké výši vůči průměrné mzdě v dané zemi. Čím delší podpůrčí doba, tím déle stát přichází o daň z příjmů a sociální příspěvky z příjmů nepracujícího rodiče. Závěr práce tvoří shrnutí poznatků z jednotlivých zemí a doporučení pro Českou republiku.