Porovnání alternativních režimů provozu výtahů pomocí simulace - Jedlička, Martin (2015)
Práce se zabývá problematikou vertikální přepravy, kdy automatické řídící systémy ovládají skupinu výtahů. Výtahy řízené společným systémem jsou koordinovány tak, aby pracovaly efektivněji než kabiny, které jsou jen fyzicky umístěny vedle sebe. Cílem práce je vytvoření programu pro modelování provozu trojice výtahových kabin umístěných v Rajské budově žižkovského areálu Vysoké školy ekonomické v Praze. Použitou metodou je diskrétní simulace prováděna v softwaru R. Vytvořený skript umožňuje simulování provozu výtahových kabin podle několika popsaných řídících algoritmů a následné srovnání jejich působení na výkon systému. Pomocí simulace je nalezen nejvhodnější řídící algoritmus a je ukázáno, že společný ovládací systém pro kooperující jednotky umožňuje efektivnější provoz.