Vliv ideologie vládního uskupení na strukturu státního rozpočtu ČR v letech 1993 - 2014 - Doškářová, Barbora (2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou příjmové a výdajové stránky státního rozpočtu v České republice a zjišťuje, zda v České republice od jejího vzniku platí tradiční názory a teorie týkající se státních příjmů a výdajů nebo se již v této oblasti smazávají rozdíly mezi tradiční pravicí a levicí a nastupuje spíše populistická politika, která není založena na ideologických základech. V teoretické části práce je představena teorie v oblasti ideologie, jako základ pro následnou analýzu české politické scény a teorie veřejné volby, jako základ pro ekonomickou analýzu politického rozhodování. Následně jsou vysvětleny teoretické poznatky z oblasti státního rozpočtu a uchopení rozpočtové politiky z pohledu dvou výchozích ideologií, pravice a levice. V části analytické jsou data o vybraných příjmových a výdajových veličinách státního rozpočtu analyzována pomocí Wilcoxonova dvouvýběrového testu, který testuje rovnost mediánů jednotlivých výběrových skupin. Práce potvrdila, že smazávání rozdílů mezi pravicí a levicí v oblasti rozpočtové politiky je v České republice nevýznamné a od jejího vzniku stále platí tradiční názory a teorie týkající se státních příjmů a výdajů.