Vliv ideologie vládního uskupení na strukturu státního rozpočtu ČR v letech 1993 - 2014 - Doškářová, Barbora; Ševčíková, Michaela; Prudká, Šárka, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou příjmové a výdajové stránky státního rozpočtu v České republice a zjišťuje, zda v České republice od jejího vzniku platí tradiční názory a teorie týkající se státních příjmů a výdajů nebo se již v této oblasti smazávají rozdíly mezi tradiční pravicí a levicí a nastupuje spíše populistická politika, která není založena na ideologických základech. V teoretické části práce je představena teorie v oblasti ideologie, jako základ pro následnou analýzu české politické scény a teorie veřejné volby, jako základ pro ekonomickou analýzu politického rozhodování. Následně jsou vysvětleny teoretické poznatky z oblasti státního rozpočtu a uchopení rozpočtové politiky z pohledu dvou výchozích ideologií, pravice a levice. V části analytické jsou data o vybraných příjmových a výdajových veličinách státního rozpočtu analyzována pomocí Wilcoxonova dvouvýběrového testu, který testuje rovnost mediánů jednotlivých výběrových skupin. Práce potvrdila, že smazávání rozdílů mezi pravicí a levicí v oblasti rozpočtové politiky je v České republice nevýznamné a od jejího vzniku stále platí tradiční názory a teorie týkající se státních příjmů a výdajů.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses