Analýza vývoje veřejné správy z hlediska vybraných národohospodářských parametrů na území České republiky od roku 1989 do roku 2012 - Tomanová, Zuzana (2015)
Diplomová práce na téma Analýza vývoje veřejné správy z hlediska vybraných národohospodářských parametrů na území České republiky od roku 1989 do roku 2012 shrnuje uvedenou problematiku s cílem pochopit komplexnost daného tématu. Ti, kteří se zmíněnou problematikou zajímají více, by měla tato práce napomoci sumarizovat průběh a zásadní momenty reformy veřejné správy na území České republiky, pochopit principy a fungování veřejné správy na daném území a umožnit určité srovnání veřejné správy v rámci centrálně řízeného hospodářství oproti dnešní ekonomice fungující na základě tržního mechanismu. Teoretická část práce zastřešuje ekonomickou základnu daného tématu a věnuje se základním definicím veřejného sektoru, resp. veřejné správy, personálnímu managementu a finančním tokům na všech stupních veřejné správy. Následující kapitoly se zabývají vývojem veřejné správy od počátků transformace ekonomiky v roce 1989, kdy se poprvé objevují náznaky nutnosti provést reformu veřejné správy, až do současné doby. Jednotlivé kapitoly přibližují historické úseky s cílem sledovat zvolené národohospodářské parametry v souvztažnosti na vývoj hrubého domácího produktu země, a to včetně legislativního rámce. Práce upozorňuje na skutečnost, že za cíl státu je považováno dosažení stavu veřejné správy, kdy ji bude možné označit jako celek za efektivní. Nesystémové změny ve výkonu veřejné správy jsou zásadním faktorem, který činí veřejnou správu nestabilní a netransparentní. Nalezením způsobů jejich odstranění bude umožněno zvýšit efektivitu veřejné správy podle současných celospolečenských požadavků.