Ženy na trhu práce - harmonizácia rodinného a pracovného života v dôsledku implementácie prvkov konceptu flexicurity v socio-ekonomických podmienkach SR v rokoch 2004-2015 - Šikyňová, Alexandra (2015)
Diplomová práca sa zaoberá vzťahmi medzi sférou rodiny a zamestnaním žien, matiek v závislosti na dostupnosti a využívaní harmonizačných opatrení, ktoré sú súčasťou konceptu flexicurity/ flexiistoty, kombinujúceho potrebnú pružnosť pracovného trhu so sociálnymi istotami. Cieľom je snaha zodpovedať hlavnú výskumnú otázku: Je možné úspešne implementovať prvky konceptu flexiistoty za stávajúcich sociálnych a ekonomických podmienok v Slovenskej republike? Teoretická časť popisuje samotný koncept, jeho piliere a harmonizačné opatrenia, ktoré sú predpokladom jeho efektívnej implementácie a ďalšieho fungovania. K naplneniu výskumného cieľa je zvolená stratégia kombinujúca kvantitatívny a kvalitatívny výskum, technikou zberu dát dotazníkové šetrenie doplnené o nekategorizované hĺbkové rozhovory. V empirickej časti sú interpretované výsledky vychádzajúce z analýzy získaných dát. Na ich základe dochádza práca k záveru, že hoci dostupnosť a využívanie harmonizačných opatrení umožňuje ženám , matkám do určitej miery realizovať zamýšľané rodinné a pracovné stratégie, aktuálne sociálne a ekonomické podmienky slovenského trhu práce nie sú dostačujúce na úspešné zavedenie a fungovanie konceptu flexiistoty.