Komparace koupě a vkladu obchodního závodu (účetní řešení) - Zelená, Michaela (2016)
Tato diplomová práce se věnuje komparaci koupě a vkladu obchodního závodu z účetního hlediska. V práci se pojednává o právní definici koupě a vkladu obchodního závodu po rekodifikaci českého soukromého práva, která je platná od 1. 1. 2014, kdy došlo k několika změnám, které se týkají právě koupě a vkladu obchodního závodu. Změnila se i terminologie, kdy se místo podniku používá termín obchodní závod. Základním tématem této práce je účetní řešení koupi a vkladu závodu jak hlediska obecných koncepcí tak podle českých účetních norem. Aplikační část je věnována účetním řešením již zmíněných transakcí, tj. jak podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví, tak podle českých účetních předpisů.