Závisí ekonomická výkonnost od roku 2000 v ČR a ve vybraných státech EU na úrovni systému dohledu nad finančním trhem? : - Tomková, Kateřina (2015)
Cílem diplomové práce je zpracovat analýzu dohledu nad finančním trhem v České republice, Německu, Švýcarsku, Španělsku a Itálii se zvláštním zřetelem na bankovní sektor, který je ve všech zemích nejvlivnějším segmentem finančního trhu. Kromě této majoritní analýzy je dále zpracována analýza ekonomického vývoje ve všech zemích v letech 2000 až 2014, respektive 2015. V posledním kroku následuje komparace systémů dohledu mezi zeměmi a jejich návaznost na ekonomickou výkonnost všech zemí. Závěry přináší odpověď na otázku, zda ekonomická výkonnost od roku 2000 až do současnosti závisí na systému dohledu v evropských zemích. Teoretická část obsahuje kapitoly o teorii národního hospodářství, finančního trhu, kde jsou vysvětleny základní pojmy týkající se teorie, funkce trhu a jak se trh dělí. V neposlední řadě je rozebrána i teorie dohledu nad finančním trhem: jaká je jeho podstata, právní ukotvení, jaké jsou pro dohled důvody a co si dohledové autority kladou za cíle. Dle původních záměrů měla být v této části zpracována i teorie centrálního bankovnictví, avšak vzhledem k tomu, jak je dohled ve vybraných státech vykonáván a jakou roli centrální banka hraje (kromě ČR, kde však ČNB výkon dohledu a ostatní politiku odděluje), je tato teorie pro vypracování diplomové práce bezpředmětná. Praktická část se skládá ze šesti subkapitol, každá je věnována jedné zemi (Česká republika, Německo, Švýcarsko, Španělsko, Itálie), v poslední subkapitole je pak celková komparace a analýza výsledků. V každém státě je rozpracována historie finančních trhů a institucionální zajištění po roce 2000, právní rámec a legislativní oblasti, dále analýza vlastního výkonu dohledu se zvláštním zřetelem na kapitál, likviditu a odolnost vůči šokům. V ekonomickém vývoji je potom analyzován vý