HAZARD JAKO JEDNA Z PŘÍČIN CHUDOBY DOMÁCNOSTÍ V ČR : ŘEŠÍ SOUČASNÝ NÁVRH REGULACE HAZARDU PRO ROKY 2016 – 2017 TENTO PROBLÉM? - Baboráková, Jana (2016)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hazardního hraní jako jednou z příčin chudoby domácností. Z důvodu zastaralé legislativy upravující hazardní hry v České republice došlo k jejich velkému rozšíření. Vyšší dostupnost hazardních her však znamená vyšší výskyt patologického hráčství, které je nejhorší formou hazardu. Na základě výsledků zahraničních empirických studií doplněných statistikami z českého prostředí jsou v teoretické části práce popsány jeho negativní dopady na společnost. Dále je popsána legislativní úprava hazardního hraní v České republice i zahraničí. Detailně je popsán liberální a striktní přístup k regulaci hazardu na příkladě dvou států včetně jejich vzájemné komparace. Praktická část práce se zabývá analýzou ekonomických ukazatelů hazardního trhu v České republice, přístupem českých obcí k regulaci hazardu a analýzou připravovaných návrhů novely loterijního zákona pro roky 2016 a 2017. Výsledky analýzy naznačují, že současné návrhy regulace hazardu nepřináší efektivní řešení situace na českém trhu hazardního hraní s ohledem na patologické hráčství jako největší problém. V závěru práce jsou tedy vytvořena doporučení, jak by nová podoba regulace mohla vypadat. Práce je vypracována s použitím dat publikovaných Ministerstvem financí a Ústavem zdravotních informací z období let 2003 až 2013 a dále dat publikovaných jednotlivými zahraničními orgány.