Financování výstavby rychlostních komunikací se zvláštním zřetelem na partnerství veřejného a soukromého sektoru. - Šprlák, Štefan; Peková, Jitka, 1946-; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
S tím, že je stav dopravní infrastruktury důležitým ukazatelem konkurenceschopnosti krajiny, by polemizoval málokdo. V otázce vhodného způsobu jejího zabezpečení se ale již ne všichni shodnou. Realita pravidelného deficitního financování výdajů z veřejných rozpočtů v kombinaci s výhledem postupně klesající podpory pro dopravní infrastrukturu z fondů EU, skýtá prostor pro alternativní formy jejího zabezpečení taky ve střední Evropě. Cílem této práce je poukázat na zabezpečení infrastruktury prostřednictvím partnerství veřejného a soukromého sektoru (tzv. PPP), jenž zatím v tomto regionu není příliš využívanou formou. Zhodnocením nákladové stránky konkrétního realizovaného PPP projektu rychlostní silnice R1 ve SR poukáži na výhody, nevýhody či rizika spojené s touto formou financování a ověřím také hypotézu, že způsob financování dopravní infrastruktury formou PPP projektu je sice pro veřejný subjekt cenově nákladnější než v případě klasické veřejné zakázky, ale tzv. hodnota za peníze tuto vyšší cenu kompenzuje.
Vedoucí práce: Jitka Peková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses