Zátěžové testy bank - Vorlíček, Jaroslav; Blahová, Naďa, 1958-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zátěžového testování bankovního sek-toru, kdy zátěžové testy vnímáme jako soubor analytických nástrojů sloužících k otestování odolnosti a finanční stability testovaného bankovního sektoru. Na počátku práce je diskuto-vána finanční stabilita a vliv systémového rizika nejen v podobě systémově významných fi-nančních institucí. Dále následuje kapitola věnovaná zátěžovým testům, kde je popsán histo-rický vývoj zátěžového testování, přístupy v testování jednotlivých bankovních rizik a jejich implementace do podoby zátěžového testování. Metodika zátěžových testů je popsána pře-devším z pohledu České národní banky, rovněž není opominut význam bankovní regulace a dohledu v konceptu BASEL III. V závěrečné kapitole diplomové práce jsou komentovány vý-sledky aktuálních zátěžových testů České národní banky, tak i zátěžových testů (EU wide stress testing 2014) spuštěných Evropským orgánem pro bankovnictví (EBA) ve spolupráci s Evropskou radou pro systémové riziko (ERSB) a Evropskou centrální bankou (ECB).
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses