Politické a ekonomické aspekty stavby první československé dálnice - Reiterman, Jakub (2016)
Abstrakt Cílem diplomové práce je analýza ekonomických a politických souvislostí projektování a výstavby první československé dálnice z Prahy do Bratislavy. Práce se zaměřuje na hledání objektivních důvodů, které vedly politické elity k rozhodnutí zahájit budování dálnice a současně na problémy, které ji během této doby provázely. Jelikož tato dopravní tepna vznikala ve dvou ekonomicky i politicky zcela rozdílných režimech fungování hospodářství, rozhodl jsem se práci rozdělit rovněž do dvou částí: před a po únoru 1948. Přínosem této práce je fakt, že přináší ucelený a doposud v celé šíři nepublikovaný pohled na dané téma a zároveň dokazuje ekonomickou a společenskou opodstatňenost výstavby dopravní magistrály spojující nejdůležitější města Československa.