Hodnocení výkonnosti systému DPH v zemích EU - Lacková, Lucie (2016)
Diplomová práce hodnotí ukazatele výkonnosti DPH. Porovnává daňovou kvótu, implicitní daňovou sazbu a VAT revenue ratio. První kapitola řeší teoretická východiska zdanění všeobecnou daní ze spotřeby. Následující kapitoly se věnují definování prvků nutných pro výpočet ukazatelů výkonnosti (stavení skutečné výše příjmů z DPH a teoretické výše daňové základny). Pokračuje zhodnocením výše uvedených ukazatelů, z nichž nejvhodnější je vybrán VAT revenue ratio, u něhož je detailní analýza a porovnání mezi jednotlivými členskými státy EU. V práci jsou posouzeny ukazatelé Policy efficiency ratio (policy gap) a Compliance efficiency ratio (compliance gap). Závěr obsahuje zhodnocení získaných informací a jsou uvedeny návrhy na zlepšení.