Srovnání nezaměstnanosti v Královéhradeckém a Pardubickém kraji - Nováková, Marie (2016)
S nezaměstnaností jako sociálním i ekonomickým problémem se potýká většina států ve světě. Česká republika není v tomto směru výjimkou, a proto je v této bakalářské práci srovnána nezaměstnanost Královéhradeckého a Pardubického kraje. Tyto dva kraje mají spoustu podobných geografických i demografických znaků, a proto byly vybrány pro srovnání. Cílem této práce je charakterizovat nezaměstnanost v obou krajích podle vybraných demografických a dalších ukazatelů. V první části jsou charakterizovány oba kraje, ve druhé jsou vysvětleny jednotlivé typy nezaměstnanosti a ve třetí jsou popsány metody měření. Čtvrtá, praktická část, je věnovaná srovnání nezaměstnanosti v obou krajích z různých pohledů za využití vhodných statistických postupů. Data, která jsou v práci použita, jsou převzata z veřejného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a z webových stránek Českého statistického úřadu. K výpočtům a tvorbě grafů a tabulek byl v práci využit MS Excel.