Analýza vplyvu fundamentálnych správ na pohyby menových kurzov - Kušnírová, Jana (2015)
Diplomová práca sa zaoberá skúmaním vplyvu oznamovania ekonomických indikátorov na menový kurz AUD/USD. Práca sa zameriava na správy vyhlasované v Austrálii, v USA a tiež správy vyhlasované v čínskej ekonomike, keďže tieto majú významnú úlohu vo formovaní skúmaného kurzu. Prvá časť obsahuje všeobecný popis fundamentov, stručné vysvetlenie psychológie investorov, popis najvýznamnejších svetových bánk, pretože na ich oznámenia v podobe správ čaká a reaguje celý finančný svet. V ďalšej podkapitole sa podrobnejšie práca zameriava na centrálnu banku Austrálie a jej monetárnu politiku. V druhej časti práce sa nachádza samotný výskum, a teda testovanie vplyvu fundamentálnych správ na logaritmický výnos kurzu AUD/USD pomocou lineárnej regresnej analýzy. Cieľom tejto časti práce je otestovať v akom dlhom období a ako významne vplývajú správy na výnosy kurzu AUD/USD. V poslednej časti preskúmame, či obchodné stratégie založené na obchodovaní podľa oznamovania fundamentálnych správ môžu priniesť investorovi zisk, alebo naopak sa potvrdí teória efektívnych trhov.