Dot-com bubble - faktor hospodářského úspěchu USA v 90. letech 20. století? : - Zajíc, Jiří (2015)
Diplomová práce se věnuje dopadům výrazného nárůstu investic do informačních a komunikačních technologií v 90. letech 20. století na hospodářský růst USA. Rapidní rozvoj těchto technologií vedl mimo jiné také ke vzniku spekulativní bubliny na akciovém trhu, která ovlivnila expanzivní fázi hospodářského cyklu. Její prasknutí v letech 2000 až 2001 znamenalo zpomalení ekonomiky a ukončení vůbec nejdelší zaznamenané hospodářské expanze v amerických dějinách. Hlavní část práce se zabývá přínosem informačních technologií pro ekonomiku a dále hodnotí roli spekulativní bubliny pro vývoj spotřebních a investičních výdajů. Ze závěrů práce vyplývá, že zvýšení kapitálové intenzity a strmý růst cen na akciovém trhu, výrazně akcelerovaly dynamiku hospodářského růstu ve druhé polovině sledovaného období.