Vývoj islandského národního hospodářství v období 1994 – 2013 - Klement, Josef, 1990-; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem diplomové práce je analyzovat vývoj národního hospodářství Islandu v období od roku 1994 do roku 2013. Kromě důvodů pádu bankovního sektoru práce zkoumá, jakým způsobem stát nastalou situaci řešil. Teoretická část se zabývá teorií národního hospodářství, charakteristikou hlavních makroekonomických agregátů, současným bankovním systémem a vybranými teoriemi hospodářského cyklu. Praktická část práce představuje hospodářskopolitickou charakteristiku Islandu. Následuje vlastní analýza dělená na dvě časová období, z nichž každé obsahuje analýzu právního rámce, institucionálního zajištění, vývoj nejdůležitějších makroekonomických agregátů a samostatnou kapitolu věnovanou vývoji bankovního sektoru. Z výzkumu vyplývá, že k přehřívání ekonomiky docházelo kvůli extrémnímu rozmachu bankovního sektoru, expanzivní fiskální politice a nevhodné monetární politice centrální banky. Během krize musel stát vyhledat pomoc Mezinárodního měnového fondu. Došlo k zavedení kapitálových kontrol, čímž se stabilizoval měnový kurz. Stát nechal zbankrotovat bankovní sektor a vytvořil nové domácí banky. Následně došlo ke stabilizaci fiskálních ukazatelů, avšak ne na úkor sociálně potřebných a domácností. Hospodářský cyklus na Islandu nejlépe vystihuje Hypotéza finanční nestability.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses