Akumulace devizových rezerv vybraných asijských ekonomik v kontextu s Lucasovým paradoxem - Trulik, Jiří (2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu příčin a popis trendů ve vývoji akumulace devizových rezerv ve třech vybraných asijských ekonomikách, Číně, Singapuru a Hongkongu. V rámci analýzy jsou zkoumány vybrané faktory, jejichž souvislost s položkou devizových rezerv, vychází z jejich věcné podstaty a v rámci práce je tato souvislost následně zkoumána na empirických datech, převážně z platební bilance a výkazu čisté investiční pozice s cílem odhalit a konkretizovat, hlavní příčiny akumulace devizových rezerv v jednotlivých ekonomikách. Obecný rámec práce je tvořen teoriemi zkoumajícími mezinárodní pohyb kapitálu, konkrétně tzv. Lucasovým paradoxem, jehož přítomnost doplňuje pohled o další možné příčiny některých toků kapitálu. Výsledkem práce je popis trendů akumulace devizových rezerv ve vybraných zemích za několik posledních let a stanovení určujících faktorů, které k těmto změnám vedly. Přínos práce je spatřován v možné aplikaci zjištěných trendů a jejich příčin buď na budoucí vývoj v uvažovaných zemích, nebo v patřičné úpravě na vývoj v ekonomikách s podobnými charakteristikami.