Akumulace devizových rezerv vybraných asijských ekonomik v kontextu s Lucasovým paradoxem - Trulik, Jiří; Brůna, Karel, 1973-; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu příčin a popis trendů ve vývoji akumulace devizových rezerv ve třech vybraných asijských ekonomikách, Číně, Singapuru a Hongkongu. V rámci analýzy jsou zkoumány vybrané faktory, jejichž souvislost s položkou devizových rezerv, vychází z jejich věcné podstaty a v rámci práce je tato souvislost následně zkoumána na empirických datech, převážně z platební bilance a výkazu čisté investiční pozice s cílem odhalit a konkretizovat, hlavní příčiny akumulace devizových rezerv v jednotlivých ekonomikách. Obecný rámec práce je tvořen teoriemi zkoumajícími mezinárodní pohyb kapitálu, konkrétně tzv. Lucasovým paradoxem, jehož přítomnost doplňuje pohled o další možné příčiny některých toků kapitálu. Výsledkem práce je popis trendů akumulace devizových rezerv ve vybraných zemích za několik posledních let a stanovení určujících faktorů, které k těmto změnám vedly. Přínos práce je spatřován v možné aplikaci zjištěných trendů a jejich příčin buď na budoucí vývoj v uvažovaných zemích, nebo v patřičné úpravě na vývoj v ekonomikách s podobnými charakteristikami.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses