Zásady správy daní a daňového práva v praxi - Lapková, Veronika; Klazar, Stanislav, 1974-; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato diplomová práce se zabývá hlavními zásadami správy daní a daňového práva, resp. jejich dodržováním či porušováním v konkrétních situacích v praxi. Představení jejich obsahu a smyslu je provedeno výkladem a popisem jejich (ne)aplikace za různých okolností, významným pramenem je v této části judikatura Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu. Spolu s doprovodnými jevy, které se při porušení zásad objevují, je nadále provedena podrobnější analýza kauzy Slevy na dani u pracujících důchodců, zvláště rozborem případu označeném jako Pl. ÚS 31/13. Zde bylo napadeno ustanovení § 35ba odst. 1 písm. a) ZDP, podle kterého se pro roky 2013 až 2015 neuplatní základní sleva na dani ve výši 24 840 Kč u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu. V rámci této kauzy nejsou opominuty ani demografické, právní a ekonomické souvislosti kauzy včetně vývoje relevantní právní úpravy v letech 2000 - 2015. Analýzou klíčových bodů vlastního přezkumu přináší práce zhodnocení dodržení či porušení zásad správy daní a daňového práva.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses