Vývoj inkasa daně z příjmů právnických osob v ČR - Schinerová, Veronika (2015)
Diplomová práce má za cíl analyzovat vývoj inkasa daně z příjmů právnických osob v České republice v letech 2005 až 2013. Teoretická část práce se v první kapitole věnuje zejména základním pojmům daňového systému České republiky, kdy je blíže rozebrána konstrukce daně z příjmů právnických osob, daňový mix či česká daňová kvóta. Druhá a třetí kapitola shrnuje nejpodstatnější reformy a vývoj inkasa DPPO mezi lety 2005 a 2013 a zejména faktory, které tuto daň ovlivňují. Praktická část diplomové práce je rozdělena do třech analýz, kdy první z nich se zabývá analýzou celkových příjmů DPPO a jejich závislostí na vybraných proměnných, kterými jsou např. HDP, odpočty od základu daně či statutární sazba daně. Druhá část zkoumá výši přiznané daně dle jednotlivých ekonomických odvětví a v poslední části je analyzována celkově přiznaná daň z příjmů právnických osob dle jednotlivých typů poplatníků.