Statistická analýza úmrtí na dopravní nehody dle krajů v České republice - Pfefferová, Veronika (2016)
Bakalářská práce se zabývá analýzou příčin úmrtí podle krajů České republiky se zaměřením na dopravní nehody. Cílem práce je porovnání příčin úmrtí pomocí měr úmrtí na 100 000 obyvatel v ročních intervalech. Díky těmto měrám zle mezi sebou kraje porovnávat přesto, že každý kraj disponuje jiným počtem obyvatel. Dále se práce zaměří na předpovědi časových řad, konkrétně na předpovědi vypočtených měr úmrtí, a to pomocí exponenciálního vyrovnávání - Brownovo jednoduché exponenciální vyrovnávání, Brownovo (dvojité) lineární exponenciální vyrovnávání a Holtovo lineární exponenciální vyrovnávání. Z těchto vyrovnávání je vybráno právě to, které má pro jednotlivé míry úmrtí za každý kraj nejmenší reziduální součet čtverců neboli RSS a na základě výběru je pro jednotlivé kraje sestavena předpověď.