Financování rozpočtových deficitů v Eurozoně - Hrušková, Karolína (2015)
Tato diplomová práce se zabývá fiskálními deficity v eurozóně a důsledky jejich existence. Stav veřejných financí způsobený nedostatečnou fiskální odpovědností členských států je postaven do kontextu finanční a dluhové krize a souvisejícího jednání Evropské centrální banky. Ekonomická stabilita eurozóny je posouzena z hlediska teorie optimální měnové oblasti. S použitím monetárního přístupu je prezentováno, za jakých okolností je možný vznik silných inflačních tlaků také v souvislosti s monetizací dluhu. V závěru práce je diskutován možný vývoj v oblasti zadluženosti eurozóny a je poukázáno na body, které jsou kritické pro udržitelnost veřejných financí.