Vývoj inkasa daně z příjmů právnických osob v České republice - Dragomirecký, Erik (2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou daně z příjmu právnických osob, často diskutovanou položkou daňové systému, která je v posledních letech i předmětem daňové konkurence. Hlavním cílem této práce je analýza inkasa daně z příjmu právnických osob v České republice dle jednotlivých sektorů a jednotlivých typů poplatníků. Vedlejším cílem je pak analýza odpočtů od základu daně, zejména darů a výdajů na výzkum a vývoj a slev na dani. Mezi použité metody patří zejména analýza, komparace a z matematicko-statistických metod regresní analýza. Analýza je prováděna za období 2005 až 2013.