Hospodářské vztahy Československa a Velké Británie v šedesátých letech 20.století - Strnad, Ondřej (2015)
Cílem práce je analyzovat hospodářské vztahy Československa a Velké Británie v 60. letech 20. století. Základní tezí práce je domněnka, že vzájemné vztahy měly během 60. let vzestupnou tendenci. Dále práce zkoumá, zda vývoj zahraničního obchodu byl unikátní ve srovnání s vývojem zahraničního obchodu s ostatními zeměmi, a zda po obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 došlo k utlumení vzájemných hospodářských vztahů. Analýza vychází ze studie dobových pramenů, především pak z archivu ministerstva zahraničních věci České republiky. Na základě vytyčených cílů dospívá práce k závěru, že vzájemné hospodářské vztahy a zahraniční obchod se po celá 60. léta zlepšovaly. Toto zlepšování však bylo typické pro celý československý zahraniční obchod, čili se nepotvrdila domněnka o unikátnosti vývoje vztahů s Velkou Británií. Nepotvrdila se ani domněnka o ochlazení hospodářských vztahů v prvních letech po okupaci.