Dluhová krize v eurozóně - Kricner, Jakub; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Evropské integrace představuje ojedinělý projekt, na jehož základě se po staletí válkami zmítané území Evropy vydává cestou společné ekonomické a politické spolupráce. Jak se však ukazuje zejména v posledních letech, evropská rozmanitost, ať po stránce jazykové, kulturní nebo ekonomické, je natolik přítomná, že co je přínosné pro jedny členské státy Evropské unie, nemusí nutně být přínosné pro státy všechny. Ani ne 20 let od vzniku Evropské unie jsme svědky procesu sbližování, který však zdaleka není ukončený, nicméně již nyní naráží na problémy, s nimiž se bude potýkat ještě mnoho dalších let. Zatímco nejvyspělejší a nejbohatší členské státy neustále přispívají do rozpočtů Evropské unie, další členské státy, zejména na jihu Evropy, jsou stále v pozici recipientů finanční pomoci. Jak se tak ukazuje, proces dohánění slabších ekonomik není zdaleka tak rychlý, jak se očekávalo, zato je však velice nákladným. Zavedení hospodářské a měnové unie, na tak rozsáhlém a různorodém území se ukazuje jako krátkozraké, především díky absenci dostatečné koordinace fiskálních politik jednotlivých členských států.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses