Srovnání příjmů a výdajů státního rozpočtu na OSVČ a zaměstnance za celé aktivní i důchodové období života jednotlivce za podmínek v roce 2015 - Váňa, Václav; Krebs, Vojtěch, 1950-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce Srovnání příjmů a výdajů státního rozpočtu na OSVČ a zaměstnance za celé aktivní i důchodové období života jednotlivce za podmínek roku 2015 se zabývá tím, jak moc, zdali a za jakých podmínek jsou OSVČ méně zdaněni než jejich kolegové pracující na hlavní pracovní poměr při srovnatelném příjmu. V modelovém příkladu je ukázáno, jaké jsou hranice příjmů, při kterých se jednotlivci vyplatí pracovat jako živnostník a kdy je z pohledu státu výhodnější být živnostníkem a ne zaměstnancem. V modelech je počítáno i s OSVČ, kteří pracují na takzvaný švarcystém a do srovnání jsou započítány i vlivy jako různá výše nemocenské, nižší důchody, nižší podpory v nezaměstnanosti, které díky nižším odvodům na sociálním pojištění mají, a další faktory, které nejsou na první pohled zřejmé, ale výrazně ovlivňují celkovou výši příjmů a nákladů státu na daného jednotlivce, pokud pracuje jako OSVČ nebo zaměstnanec.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses