Fiskální politika a dluhové krize - Pikhart, Zdeněk; Ševčík, Miroslav, 1958-; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce se zabývá problematikou fiskální politiky s akcentem na dluhové krize. Nejprve jsou analyzována specifika datového zachycení vládního sektoru pro účely hodnocení fiskální pozice včetně indikátorů udržitelnosti a je zhodnocena historická reakční funkce fiskální politiky v zemích EU. Navazující část přispívá do diskuse ohledně optimálního nastavení fiskální politiky s akcentem na dluhovou udržitelnost v dlouhém období a dostatečnou míru flexibility v krátkém období, které předchází analýza cyklického očišťování vládního salda, definice fiskálního impulsu a odhad fiskálních multiplikátorů v podmínkách ČR. Práce uzavírá identifikací příčin fiskálních dluhových krizí s následnou analýzou možných cest k řešení již vzniklých fiskálních nerovnováh a zhodnocením vhodnosti vládní konsolidace v podmínkách ČR.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations