Metody daňového plánování mezinárodních společností - Černá, Kateřina (2016)
Tato práce se zabývá optimalizačními metodami daňového plánování mezinárodních společností. Nadnárodní koncerny se snaží o minimalizaci své celkové daňové povinnosti. Nesourodost daňových systémů těmto společnostem umožňuje přesouvání zisku a tím i daňového základu do výhodnějších daňových systémů. Nejprve práce řeší rozdíl mezi optimalizací, daňovým únikem a agresivním daňovým plánováním. Mezi oblasti daňového plánování, kterými se tato práce zabývá, patří daňová rezidentura společnosti, dividendy, licenční poplatky, převodní ceny a přeměny společností. Tímto plánováním však státní rozpočty přichází o prostředky v řádech milionů korun. Z toho důvodu vznikají různá doporučení, směrnice a plány mezinárodních organizací, které se snaží daňové plánování omezit. Dopady daňové optimalizace na státní rozpočet jsou vyčísleny na modelovém příkladu fiktivní mezinárodní společnosti.