Metody daňového plánování mezinárodních společností - Černá, Kateřina; Finardi, Savina; Říhová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato práce se zabývá optimalizačními metodami daňového plánování mezinárodních společností. Nadnárodní koncerny se snaží o minimalizaci své celkové daňové povinnosti. Nesourodost daňových systémů těmto společnostem umožňuje přesouvání zisku a tím i daňového základu do výhodnějších daňových systémů. Nejprve práce řeší rozdíl mezi optimalizací, daňovým únikem a agresivním daňovým plánováním. Mezi oblasti daňového plánování, kterými se tato práce zabývá, patří daňová rezidentura společnosti, dividendy, licenční poplatky, převodní ceny a přeměny společností. Tímto plánováním však státní rozpočty přichází o prostředky v řádech milionů korun. Z toho důvodu vznikají různá doporučení, směrnice a plány mezinárodních organizací, které se snaží daňové plánování omezit. Dopady daňové optimalizace na státní rozpočet jsou vyčísleny na modelovém příkladu fiktivní mezinárodní společnosti.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses