Analýza dopadů nízkých úrokových sazeb na hospodaření bank - Zemanová, Kateřina; Dvořák, Petr, 1960-; Staniek, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Cílem této diplomové práce je provést analýzu působení a významnosti vlivu nízkých úrokových sazeb na hospodaření bank v České republice. Hospodaření bank je zkoumáno skrze finanční analýzu poměrových ukazatelů rentability na vzorku 6 bank v období let 2004 až 2014. K podrobnější analýze a lepšímu zhodnocení dopadů nízkých úrokových sazeb na ziskovost banky jsou použity rozklady rentability vlastního kapitálu, které však neprokázaly vliv nízkých úrokových sazeb na výnosnost aktiv. Relevantnějším ukazatelem pro hodnocení vlivu nízkých úrokových sazeb je čistá úroková marže, kde se projevil negativní vliv u poloviny bank. Výsledky finanční analýzy se potvrdily v následné regresní analýze, která zkoumala různé interní a externí determinanty profitability včetně vlivu období nízkých úrokových sazeb. Vliv nízkých úrokových sazeb zde byl opět prokázán pouze u čisté úrokové marže, ale rozhodně se nedá mluvit o dominantním faktoru.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses